Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tortur, overgrep eller har odontofobi - rapport om tannhelsetilbud

| Oppdatert 12. februar 2018
Tilrettelagte tannhelsetilbud for mennesker som er blitt utsatt for tortur, overgrep eller har odontofobi

Tilrettelagte tannhelsetilbud for mennesker som er blitt utsatt for tortur, overgrep eller har odontofobi.

Helsedirektoratet utga i 2009 rapport om tann- og munnhelseproblemer for mennesker som er blitt utsatt for tortur, overgrep eller har odontofobi, samt hva som kan hindre dem i å benytte seg av dagens tilbud og hvorfor de trenger tilrettelagte tjenester.

Denne artikkelen er over 6 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et viktig mål for helsemyndighetene er at alle skal ha lik tilgang til tannhelsetjenester uavhengig av etnisk bakgrunn, kjønn, personlig økonomi og livssituasjon. Rapporten Tilrettelagt tannhelsetilbud for mennesker som er blitt utsatt for tortur, overgrep eller odontofobi. Vurdering av omfang og behov samt forslag til tannhelsetiltak gir faglige begrunnede anbefalinger om hvordan et tilbud kan organiseres, og hvilke kvalifikasjonskrav som kan stilles til behandlende personell.

Bakgrunnen for å gi dette tilbudet er at personer med sterk odontofobi, torturoverlevere og overgrepsutsatte er i en vanskelig livssituasjon, hvor muligheten til å nyttiggjøre seg eksisterende tannhelsetilbud kan være redusert på grunn av sosiale, økonomiske og/eller helsemessige årsaker.

Tilleggsrapporten som ble avlevert Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) i juni 2010 beskriver kostnader i forbindelse med etablering av behandlerteam og behovet for systematisert samarbeid med blant annet fastlege, psykolog/psykiater. Hvilke samarbeidspartnere som er aktuelle vil være avhengig av målgruppen.

 

Del artikkelen