Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tilrettelagt tannbehandling for tortur- og overgrepsutsatte og mennesker med odontofobi

| Oppdatert 16. februar 2018

TKØ har fått prosjektmidler til å starte oppbygging av et tilrettelagt tannhelsetilbud for mennesker som har vært utsatt for tortur, overgrep eller har odontofobi (TOO).

Denne artikkelen er over 6 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for oppdraget er et stortingsvedtak fra 2008: «Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at tortur- og overgrepsofre via henvisning fra fastlege får utredning om terapi og tannbehandling».

Helsedirektoratet fikk deretter et oppdrag som førte til rapporten: Tilrettelagt tannhelsetilbud til mennesker som har vært utsatt for tortur, overgrep eller har odontofobi.

Denne ble fulgt opp med utlysning av prosjektmidler. Helse- og omsorgsdepartementet har i bedt om det først skjer en målrettet opplæring av behandlerteam  ved de regionale odontologiske kompetansesentrene i samarbeid med RVTS ene. Dernest skal tilskuddsmidler bidra til å sikre nødvendig langsiktig kontinuitet av kompetanse og kapasitet av personell som er kvalifisert til å gi slik opplæring innen disse områdene.

TKØ har ansatt tannlege i 40 % stilling til å delta i prosjektet. I disse dager er man også i ferd med å tilsette psykolog og det skal ansettes en tannhelsesekretær i 40 % stilling knyttet til prosjektet.

Disse deltar i et felles program for oppbygging av kompetanse med de øvrige kompetansesentrene og vil starte med å gi et tilbud til pasientgruppene så snart som praktisk mulig. Siden TKØ enda ikke har egne lokaler skal dette foregå på Lillo tannklinikk i Oslo som er lokalisert på Storo-senteret. Det vil bli annonsert når teamet er klart til å ta i mot pasienter.

Det er også etablert et team bestående av tannhelsesekretær og tannlege på Elverum tannklinikk. Dette teamet deltar i programmet og skal samarbeide tett med psykologen ansatt i TKØ. Pasienter kan henvises til dette teamet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Det antas at vår region vil ha omlag halvparten av torturoverleverne i landet og siden regionen har rundt 40 % av landets befolkning vil regionen også ha en stor andel av overgrepsutsatte og mennesker med odontofobi.

Del artikkelen