Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Lav kvalitet på forskning om kirurgiske inngrep i kjeveledd

| Oppdatert 10. juli 2015
Kjeveledd_tegning_skalle_216x180

Forskning som sammenlikner ulike kirurgiske behandlingsmetoder med ikke-kirurgiske metoder ved lidelser i kjeveledd og -muskulatur, er av så lav kvalitet at den ikke gir grunnlag for noen anbefalinger.

Denne artikkelen er over 10 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette skriver Kunnskapssenteret på sine nettsider. De presenterer en kunnskapsoppsummering der de har oppsummert forskning om effekt av kirurgisk behandling sammenlignet med ikke-kirurgisk behandling for å redusere smerte og bedre funksjonsevnen i kjeveledd hos personer med temporomandibulær dysfunksjon (TMD).

Kunnskapsoppsummeringen viser lav kvalitet på de oppsummerte studiene og synliggjør at det er behov for flere studier av høy kvalitet for å konkludere om hvilken behandlingsmetode som er meste effektiv for personer med TMD.

Kjeveleddsdysfunksjon eller temporomandibulær dysfunksjon er en fellesbetegnelse på en gruppe tilstander som involverer kjeveleddsmuskulaturen og de omkringliggende strukturene i kjeveleddet. Typiske symptomer er muskel- og/eller kjeveleddssmerte, ømhet i tyggemuskulaturen og lyder fra kjeveleddet. Som regel går symptomene over av seg selv etter en tid, men noen har langvarige smerter og plager som blant annet kan føre til problemer med matinntak og taleevne. I slike tilfeller er det nødvendig med behandling.

I denne systematiske oversikten oppsummeres forskning på effekt av kirurgisk behandling (artrosentese, artroskopi og åpen kirurgi) sammenliknet med ikke-kirurgisk behandling, Funnene baserer seg på resultater fra fem randomiserte kontrollerte studier og ni kontrollerte kohortstudier, med til sammen 899 deltakere (85 % kvinner).
 
Hovedfunn:
  • Forskjellene i effekt på smerte og gapeevne mellom kirurgiske og ikke-kirurgiske behandlingsmetoder er små og sannsynligvis ikke klinisk relevante.
  • Artrosentese og åpen kirurgi kan muligens ha noe bedre effekt på smerte enn ikke-kirurgisk behandling.
  • Artroskopi ser ikke ut til å ha bedre effekt på smerte og har muligens noe dårligere effekt på gapeevne enn ikke-kirurgisk behandling.
  • Dokumentasjonen er av lav eller svært lav kvalitet for alle sammenlikningene, og det er vanskelig å konkludere. Vi har derfor liten tillit til resultatene.

Les hele publikasjonen: Effekt av kirurgisk behandling for personer med temporomandibulær dysfunksjon.

Del artikkelen