Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kompetanseoppbygging om tortur, overgrep og odontofobi har startet

De regionale odontologiske kompetansesentrene har fått prosjektmidler til å starte oppbygging av et tilrettelagt tannhelsetilbud til mennesker som har vært utsatt for tortur, overgrep eller har odontofobi (TOO).

Denne artikkelen er over 12 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndigheten har forutsatt at kompetanseoppbygging skal være første trinn i prosjektet siden fagfeltet delvis er nytt for tannhelsetjenesten. Kompetansesentrene har bestemt at dette skal skje i et fellesprogram og i en nettverksmodell.

Den 21.-23. mars 2012 møttes ca. 25 tannleger, psykologer og annet helsepersonell i Oslo til første samling i kompetanseoppbyggings-programmet. Det skal gjennomføres tilsvarende samlinger i mai, oktober og november, og deltakerne skal jobbe med temaet også mellom samlingene.

Forskningsleder Tiril Willumsen ved TKØ er leder av programmet og deltakerne representerer stort sett de odontologiske kompetansesentrene, universitetene og RVTS.     

Tema på første samling var blant annet innledende separate foredrag om tortur, overgrep og odontofobi. Dessuten grunnleggende psykologi, kultursensitivitet og bruk av tolk, smerteopplevelse, tap av kontroll og traumeforståelse. Programmet har delvis form av et seminar da det er mye kompetanse i deltakergruppa, og mange av deltakerne også deltar som foredragsholdere. 

Annen samling vil i sin helhet bli viet Kognitiv atferds terapi (CBT) og skal ledes av senter for odontofobi i Bergen.
Tredje og fjerde samling vil foregå høsten 2012. Programmet i disse samlingene vil omfatte flere alternative behandlingstilnærminger for pasientgruppene.
I siste samling skal det også gjøres en oppsummering og planlegging av et bredt program for kompetanseoppbygging, som skal rettes mot hele tannhelsetjenesten. Slik kompetanseoppbygging antas å kunne starte i 2013.
Del artikkelen