Det skal gis et tilstrekkelig tilbud av god kvalitet til pasienter med invalidiserende kjeveleddsdysfunksjon (TMD). Dette er presisert i oppdragsbrevet til de regionale helseforetakene for 2012.
Målet er at det i løpet av året er iverksatt tiltak for å styrke tilbudet om utredning og behandling av personer med slik diagnose. Helsedirektoratet skal jobbe videre med å utarbeide en veileder for behandlingsforløpet.
Kommentarer
TMD
FØRST VIL JEG GRATULERE TKØ MED ET FLOTT NETTSTED, og gleder meg til å motta nyhetsbrev fra dere i fremtiden !
PER HAUGEN
Men jeg har synspunkter på dette med invalidiserende kjeveleddsdysfunksjon og styrking av tilbudet til pasienter som lider. Hvorfor vente til det blir invalidiserende ? Vi tannleger venter da ikke med kariesangrepet til det har nådd pulpa (desverre venter noen pasienter så lenge .... ) Vi setter i verk tiltak på et tidligere stadium. Non operativ kariesbehandling, informasjon og opplæring i munnhygiene, kostholdsveiledning, fluorlakking osv. Og dette er en reversibel behandling. Lesjonen kan remineraliseres og sykdommen stanse opp.
MEN HVORFOR GJELDER IKKE DETTE NÅR VI BESKRIVER TMD ?
Mye av den behandling vi benytter i dag er jo nettopp REVERSIBEL, f.eks. ulike bittskinner, bevegelsestrening o.l.
Men det uforsteåelige for meg er HVORDAN kan Helsedirektoratet, og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, ( som har skrevet under forordet ) TOTALT utelukke diagnose og behandling av TMD i veileder for " God klinisk praksis i tannhelsetjenesten " ?? Og hva med arbeidsgruppen som har vært med på dette der også våre universitetter har vært representert ? Jeg vil etterpå skrive et innlegg på denne nettsiden, under FAG, der Veilderen er presentert og skrive videre kommentar der.
Men det går ikke an å levere ut en veileder, selv om det var januar 2011, og skrive " at den bygger på dagens beste kunnskapsgrunnlag som skal veilede tannhelsepersonellet med å tilby optimal behandling for den enkelte pasient " ..... Hva med alle dem som lider av smerte og funksjonsforstyrrelser i munn, ansikt og kjever ?
Ikke rart vi får slike oppslag som vi har sett i TV2 nylig !!!
Og honnør til kollega Bjørn Hogstad som våger å ta dette opp. Nå er det på tide med handling fra Helsedirektoratet sin side og rette opp i denne tabben og beklage at diagnoser og behandlingsstrategier for denne pasientgruppen ikke er viet en eneste setning i vår " veileder "
For over til noe mer hyggeligere. SVENSKENE har forstått.
Her går Socialstyrelsen nærmest ut og beklager at det er underbehandling av denne pasientgruppen i og med at bare 0,5-1,5 %
får behandling. Behandlingsbehovet i den voksne befolkningen i Sverige mener de er mellom 5-15%.
Det sier seg selv at da snakker de ikke bare om invalidiserende kjeveleddsdysfunksjon og etter min oppfatning er det meningsløst å bare konsentrere seg om dette.
Gjør som svenskene , kall det : Smerte og funksjonsforstyrrelser i munn, ansikt og kjever og gjør som dem : innrømme at det er stor underbehandling !
Anbefaler alle å lese den svenske veilederen " Nationella riktlinjer för vuxentandvård " Og, JA, Helsedirektoratet skriver under formål med vår veileder at det er avtaler som gjør at retningslinjer i et annet land kan stilles til disposisjon for Norge. Det er bra. Men hvorfor er det ikke gjort ? Slik at vår veileder kunne inneholde en side om beskrevet gruppe (TMD) ? Når regionale helseforetak skal starte opp med å se på denne problematikken må man se til Sverige. Smerte og funksjonsforstyrrelser i munn, ansikt og kjever er et av 7 områder med retningslinjer i nabolandet vårt. De har systematisk delt inn område nr. 5 i undergrupper der det vi kaller TMD (E1.1-E1.10) er først beskrevet, så tiltak (åtgärder) ved kjevefunksjonsforstyrrelser relatert til kjeveledd, så tiltak ved kjevemuskelsmerte, deretter tiltak ved kjeveleddsforstyrrelser relatert til okklusjon, for å nevne noe.
Det er systematikk ved at de også graderer anbefalingene bl.a.basert på VITENSKAP, økonomi og sunn fornuft.... De beskriver også på en oversiktlig måte FORDELER og ULEMPER ved anbefalingene. Og til slutt i veilederen er alle tenkelige tilstander og tiltak for disse 7 satningsområdene nøye motivert og gitt gradering fra 1-10, der laveste gradering har størst prioritet ( i praksis fra 2 til 10 )
SÅ kom snarest ut med et vedlegg til veileder der hele omådet : Smerte og funksjonsforstyrrelser i munn, ansikt og kjever beskrives og ikke bare "TMD", og ihvertfall ikke kun INVALIDISERENDE TMD !
Ønsker LYKKE TIL og jeg kommer i de nærmeste årene til å følge med og på en konstruktiv måte delta i debatten om en OPTIMAL BEHANDLING FOR DEN ENKELTE PASIENT.
Jeg vil også være en pådriver for at Tannhelsetjenseten også fungerer optimalt ved at private tannleger og offentlig tannleger kan SAMARBEIDE til pasientenes beste.
Og at myndigheter og politikere er sitt ansvar bevisst når det gjelder å utforme fremtidens tannhelsetjeneste. M vh Per Haugen2012-02-24 13:07:25[Svar] LinkKjeveleddsdysfunkjson
Dette svaret til TV2.no redaksjonen står på tannatelierets facebookside:
Bjørn Hogstad
Mitt tilsvar på det som var skrevet på Tv2.no nyhetene idag Til TV2 redaksjonen 16.02.2012 Synspunkter til innslaget på TV2 nyhetene Lover behandling til kjeveskadde. Alle som lider av kjevesmerter skal få hjelp i løpet av 2012 Jeg vet ikke hvor Helsedirektoratet henter sine tall fra men epidemiologiske studier viser at 2-4 % av befolkningen er behandlingstrengende. Det er bare å ta fram kalkulatoren for å komme fram til hvor mange pasienter det da dreier seg om. Det sier seg selv at dette blir en helt umulig oppgave. Det blir sagt at Helsedirektoratet har satt av penger som er øremerket gruppen. De sier at pengen er overført til Helsedirektoratet og helseforetakene. Dette reiser noen spørsmål:
1. Hvor stort beløp er direkte øremerket TMD pasientene?
2. På hvilket grunnlag er man kommet fram til dette beløpet?
a) Hvor mange pasienter har de beregnet skal dekkes av overføringene?
b) Hvor mye vil man dekke for hver pasient?
1) Hvilken type utredning vil de dekke for og med hvor mye?
2) Hvilken type behandling vil de dekke og med hvor mye?
3) Hvor mange oppfølgende behandlings seanser vil bli dekket og med hvilket beløp?
4) Hva med etterfølgende behandling etter bittskinnen behandling og rehabiliteringsbehandling hos kiropraktor, fysioterapeut etc. som for eksempel nødvendig kjeveortopedisk behandling er det inkludert i overføringsbeløpet?
Avdelingsdirektør Jon Torgeir Lunke sier at pasient gruppen ikke har fått nødvendig behandling. Da gjør jeg oppmerksom på at dette problemet har man visst om siden 1934. Her har Helsedirektoratet ikke fulgt med i timen.
Han sier at Helsedirektoratet sammen med helseforetakene skal i løpet året ha et behandlingstilbud på plass.
La meg dra opp et bilde . Sykehusene og det offentlige helsevesen er under stadige krav til reduserte kostnader. Budsjettene blir redusert. Man nedbemanner. Når man reduserer kostnader så betyr det redusert behandlingstilbud. Og nedbemanning betyr at det blir færre til å undersøke og behandle. Er det da slik at det offentlige helsevesenet da er klar til å ta fatt på nye oppgaver. Hva er feil med dette bildet? Det blir komplett umulig å tro på at man da skal kunne sette i gang et adekvat tilbud for gruppen. Dette er typisk politiker prat uten konkret innhold.
Hvordan har de rent praktisk tenkt seg at dette skal løses? Og henger dette på greip? Helsedirektoratet må legge fram en plan hvordan de har tenkt å få dette løst. Når de ikke engang i utgangspunktet har noen anelse om hvilke utredningsprosedyrer som er nødvendig kan de ikke vite hvilke grupper som må involveres i utredning eller behandling ei heller fastslå nødvendig behandlingstid eller behandlingskostnader. Jeg vil sette et spørsmål ved på hvilket grunnlag Helsedirektoratet påpeker for et års tid siden at det er manglende kompetanse. Hvem er de har fått opplysningene fra?
En kommentar til uttalelsen: ”I en rapport til Helsedepartementet påpeker de at mange pasienter har gjennomgått behandling av mer eller mindre eksperimentell karakter med varierende grad av vitenskaplig dokumentasjon. Det antas at noen har blitt påført irreversible plager."
1. For det første når det settes fram en slik påstand om eksperimentell behandling uten vitenskaplig dokumentasjon, så kan man ikke bare kaste fram en slik påstand uimotsagt. Hvor er det man har det ifra? Og hvilke undersøkelser eller studier er det de henviser til for å ha dekning for slike utsagn?
2. Helsedirektoratet vet like godt som undertegnede at innen all medisinsk behandling så skjer det feilbehandling (Se Pasient skadeerstatningens tall og egen tall ved de enkelte sykehus.
Dette fremstilles som om det skulle være noe helt spesielt akkurat for denne gruppen. Og igjen ber jeg om at det bringes tall på bordet som kan bekrefte det de sier og ikke minst i forhold til annen medisinsk behandling.
Hvilken kompetanse er det de har brukt fire år på å kartlegge i Norge og i utlandet? Hvilke grupperinger er kartlagt? Og hva er konklusjonene? Undertegnede har aldri vært kontaktet av Helsedirektoratet på tross at vi har vært meget aktive innen feltet TMD i en årrekke,både i pasientbehandling og kurssammenheng. De sier også at dette må helseforetakene ta høyde for. Med reduserte budsjetter og manglende kompetanse innen TMD hvordan har Helsedirektoratet tenkt at dette skal skje.? Dette blir helt patetisk. Man skyver ansvaret over til helseforetakene uten å gi dem muligheter til å kunne gjøre noe med det. De sier også at det kan bli aktuelt å hente inn utenlandske spesialister. Hva med å kartlegge de tannleger, leger, fysioterapeuter, osteopater, kiropraktorer etc. som har kompetanse på dette området innenlands først? Hva med å kartlegge hvilke behandlings metoder som blir benyttet av de forskjellige behandlere i TMD behandlinger? Hva med å sette disse forskjellige grupperinger sammen og utveksle erfaringer og behandlingsopplegg og så arbeide seg fram til en behandlings metode som fungere? Hva med å gjøre dette raskt? Behandlingen av disse pasientene er ikke rakettvitenskap. Etter over 30 år med mye erfaring i behandling av TMD pasienter med flere tusen behandlede pasienter mener jeg at vi har kompetanse her hjemme, men det krever en interdisiplinær tilnærming. Kunnskapen finnes der ,men ikke hos en behandlergruppe alene. Vi må samarbeide. Og ikke minst vi må lære av hverandre som behandlere. Jeg gjør oppmerksom på at selve problemet er så stort at det ikke lar seg løse innen det offentlige helsevesenet. Det sitter mye kompetanse utenfor det offentlige helsevesenet. Og alle gode krefter må bidra til å gi denne gruppen en bedre framtid. Jeg stiller opp for å spisse diskusjonen og for å sette fingeren på urimeligheter og åpenbare bortforklaringer og ansvarsskyvning både fra politikere og helsedepartementet Takke for du tok deg tid til å lese dette.
Med vennlig hilsen
Tannlege Bjørn Hogstad
TMD Senteret ved TannAtelieret
Øvre Slottsgt18-20
0157 Oslo
Telf 22 42 04 16
bjorn.hogstad@tannatelieret.no
www.tannatelieret.no ( se under kjeveledd og hodepine)
Følg oss på Tannatelierets facebook side2012-02-22 18:50:11[Svar] Link