Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Studie om tannhelse og barnevern

Ingfrid V Brattabø

Ingfrid V Brattabø

Stipendiat Ingfrid Vaksdal Brattabø ved Universitetet i Bergen (UiB) starter i disse dager datainnsamling til sitt Ph.d.-prosjekt om tannhelsepersonells medelplikt til barnevernet.

Denne artikkelen er over 9 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brattabøs prosjekt er en del av forskningsstudien "Tannhelse og barnevern, samhandling til beste for barnet" som er et samarbeid mellom HEMIL-senteret, UiB, Det psykologiske fakultet, UiB, Tannhelsetjenesten kompetansesenter Vest (TkV) og Den offentlige tannhelsetjenesten. Sistnevnte har tatt initiativ til studien og ledes av HEMIL-senteret. Forskningsstudien involverer to Ph.d.-stillinger og to studenter ved masterprogrammet i barnevern. 

Økt bevissthet om meldeplikt

Den offentlige tannhelsetjenesten er den eneste helsetjenesten i Norge som innkaller barn og unge mellom 3 og 18 år til regelmessig undersøkelse. Tannhelsepersonell har derfor en unik mulighet til å oppdage eventuell omsorgssvikt. Men hvordan håndterer tannhelsepersonell meldeplikten til barnevernet?

I sin studie vil Brattabø undersøke tannhelsepersonells utfordringer knyttet til meldeplikten. Hva fungerer allerede, hvilke barriere opplever man, fins det tilstrekkelig informasjon og er det noen organisatorisk utfordringer? Videre vil Brattabøs prosjekt se på hvordan samhandlingen mellom tannhelsetjenesten og barnevernet fungerer.

- Målet med studien er å øke bevisstheten rundt samarbeidet med barnevernstjenesten, påpeker Brattabø og legger til at det i dag fins lite forskning, både internasjonalt og nasjonalt, på dette området.

Nasjonal undersøkelse

Mandag 17. november gikk startskuddet for studiens datainnsamling og en spørreundersøkelse rettet mot tannhelsepersonell i den offentlige tannhelsetjenesten er sendt til alle fylkene. Gjennom undersøkelsen håper Brattabø å øke kunnskapen om utsatte barn og hvordan tannhelsepersonells meldeplikt kan håndteres på best mulig måte.

Mer om Brattabøs Ph.d.-studie

Aftenposten: Tannlegene melder fra om 500 overgrep årlig

Ingrid Vaksdal Brattabø er stipendiat ved HEMIL-senteret. Hun har bl.a. graden Cand.scient i biologi i tillegg til tannpleierutdanning.

Del artikkelen