Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Slik ble "Pia" kvitt tannlegeskrekken

| Oppdatert 23. august 2018

Pia hadde ikke vært hos tannlegen på over 20 år. Flere tenner hadde «smuldret» opp, noen hadde falt ut og hun hadde flere dype hull som ga sterke smerter. Eksponeringsbehandling, via det offentlige tilrettelagte tannhelsetilbudet, lærte henne å mestre situasjoner hun ikke hadde drømt om å mestre, og en ny sosial verden åpnet seg for henne.

Denne artikkelen er over 5 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste tiden har det vært en del diskusjon i media fordi pasienter med tannlegeskrekk fra 2018 ikke lenger får HELFO refusjon ved tannbehandling hos privat tannlege. I stedet er det lagt opp til at pasienter med sterk tannlegeskrekk, kan få behandlet angsten sin og gjenopprettet et akseptabelt tannsett gjennom et offentlig tilbud, slik at de deretter blir i stand til å mestre tannbehandling hos sin tannlege.

Vi har skrevet en artikkel i forskning.no hvor du kan lese om behandlingsforløpet i TOO med en pasient som vi har kalt «Pia». Med Pia sin historie ønsker vi å vise kompleksiteten i den tverrfaglige behandlingen, og forklare noen av utfordringene pasientene har. Det har tatt tid å bygge opp tilbudet og få erfaringer om effektive behandlingsmetoder, og tilbudet utvikles stadig. Mange av pasientene er i en sårbar livssituasjon og dette tilbudet gir dem et stort løft gjennom det å mestre noe som tidligere var helt uhåndterbart, og at de endelig kan ivareta sin egen tannhelse.

Slik ble "Pia" kvitt tannlegeskrekken - på forskning.no

Del artikkelen