Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Har pasienten en skrue løs?

| Oppdatert 24. november 2014
Kurs implantatbehandling hos TKØ. Foto: TKØ

Kurs implantatbehandling hos TKØ. Foto: TKØ

«Kontroller alltid årsaken til at en skrue har frakturert.  Om du ikke finner årsaken, vil skruen frakturerer igjen».  Blant annet dette sa Martin Janda da han foreleste på TKØs kurs «Har pasienten en skrue løs».

 

Denne artikkelen er over 9 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kurset hadde som mål å gi økt kunnskap om komplikasjoner ved implantatbehandling og øke interessen for klinisk forskning.

Martin Janda presiserte forskjellen på «survival» vs. «success». Survival betyr at tenner og /eller implantat med protetisk toppkonstruksjon er beholdt i munnen etter behandling, men sier ingen ting om komplikasjoner. Suksess betyr at tenner og/ eller implantat og protetisk toppkonstruksjon er beholdt i munnen med optimalt resultat.

Det er viktig å være oppmerksom på denne forskjellen bl.a. når man leser dokumentasjon fra implantatprodusenter. Han viste også at det kan være vanskelig å skille mellom en vitenskapelig artikkel og reklame.

Oppsummert forskning viser at summen av tekniske komplikasjoner ved implantatprotetikk langt overgår komplikasjoner ved tannstøttet protetikk.  -Unngå for all del bøybelastning på skruen og vær nøye med preprotetikken, var noen av rådene som ble gitt.

Martin Janda forklarte hvorfor det er viktig at teknikere ikke behandler implantat modeller på samme måte som modeller for tannstøttet protetikk.

Han gjennomgikk hva man skal se etter når et implantat sjekkes radiologisk, og hva man må spørre seg om når en pasient dukker opp med komplikasjoner og det skal vurdere om pasienten skal henvises videre.

Det er vist at periodontalreseptorene gir svært detaljert informasjon om posisjon, retning og styrke på bite- og tyggekrefter. Denne informasjonen anvendes av hjernen for å regulere kjevens motorikk når man har normal funksjon med tenner. Pasienter med implantater som savner denne informasjonen, viser tydelige forstyrrelser i kjevens finmotoriske regulering. Dette må man ta hensyn til ved behandling.

TKØ har fått meget positive tilbakemeldinger på kurset.

 

Del artikkelen