Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Å møte pasienten- filmsnutter for tannhelsepersonell

| Oppdatert 24. november 2014
Overtannpleier Eva Rydgren Krona ved Tannhelsetjenesten i Buskerud fylkeskommune. Foto: TKØ

Overtannpleier Eva Rydgren Krona ved Tannhelsetjenesten i Buskerud fylkeskommune. Foto: TKØ

Tannhelsetjenesten i Buskerud FKF har produsert filmsnutter som viser situasjoner som kan oppstå på tannklinikk.

Denne artikkelen er over 9 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overtannpleier Eva Rydgren Krona ved Tannhelsetjenesten i Buskerud leder prosjektet som i disse dager er i ferd med å ferdigstille fem filmer rettet mot tannhelsepersonell. Filmene viser kommunikasjon i ulike tannbehandlingssituasjoner og vil lanseres i forbindelse med Kompetansedagene i Sør i september.

Behov for økt bevissthet

I 2011 fikk Tannhelsetjenesten i Buskerud Zendiumprisen for «Sykehusprosjektet». Krona viser til at de i forbindelse med dette prosjektet registrerte et behov for mer informasjon og økt bevissthet rundt kommunikasjonen mellom pasient og tannhelsepersonell. Midlene fra prisen ble derfor investert i et nytt prosjekt som startet opp i 2013. Norsk Tannvern og Tiril Willumsen fra universitetet i Oslo har deltatt i prosjektet, som også har mottatt finansieringsstøtte fra Helsedirektoratet. Målet er å skape refleksjon og øke bevisstheten om egen adferd og håndtering av pasienter i ulike situasjoner.

5 situasjoner - 5 filmer

Resultatene av det nye prosjektet er fem filmsnutter som inneholder sekvenser med typiske situasjoner som kan oppstå på en tannklinikk. Krona understreker at filmene ikke gir noe fasit, men derimot inneholder spørsmål til refleksjon. Siden filmsnuttene er laget med tanke på diskusjon egner de seg godt til å brukes på for eksempel klinikkmøter. Krona håper at dette kan være et verktøy for å øke bevisstheten rundt kommunikasjon og håndtering av situasjoner som tannhelsepersonell kan møte i løpet av en arbeidsdag.

For å sikre aktualitet og relevanse har Krona og hennes prosjektteam testet filmsnuttene på tannhelsepersonell underveis. Skuespillprestasjoenen er det amatører som står for mens Norsk Form har hatt ansvaret for visualiseringen av situasjonene. Filming og redigering er utført av Catapult Film.

Snuttene inneholder følgende situasjoner

  • Mottak av pasient/venterom. Kommentar ved Aleidis Løken.

  • Motiverende samtale med pasient. Kommentar ved Tiril Willumsen.

  • Behandling av pasient med demens. Kommentar ved Knut Engedal.

  • Bekymret mor til pasient med sjeldent syndrom. Kommentar ved Hilde Nordgarden.

  • Gutt som ikke vil gape. Kommentar ved Arne Jacobsen.

 Filmene lanseres 23.- 24. september og vil bli tilgjengelig på tkost.no

Del artikkelen