Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Informasjon etter operasjon (postoperativ informasjon)

| Oppdatert 30. august 2022
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bedøvelse

Etter operasjonen bør du vente med å spise, drikke og skylle munnen til bedøvelsen er ute, ca to timer. Det gjelder også snusing og røyking. 

Blødning

Det er ikke uvanlig at såret kan blø litt i løpet av det første døgnet etter operasjonen. De to første timene etter inngrepet, skal du ikke skylle munnen. Dette fordi det kan forsinke blodlevringen og sårheling. Ved behov kan du legge kompress/bomullsrull over det blødende området og bite tennene hardt sammen i ca. ti minutter. 

Mat

I de første dagene etter operasjonen anbefaler vi bløt kost og mat som inneholder minst mulig faste matbiter. Vær spesielt forsiktig med hele korn, sprø knekkebrød og popcorn. Selv om det kan være vanskelig å spise etter en operasjon i munnhulen, er det viktig at kroppen får tilstrekkelig og næringsrik kost slik at sårene kan gro godt og så raskt som mulig. 

Alkohol

Vi anbefaler at du er forsiktig med alkohol det første døgnet etter operasjonen.

Munnhygiene

God sårheling krever god munnhygiene. Den første uken etter operasjonen skal du ikke børste ved såret. Du kan rengjøre de øvrige tennene som vanlig. For å holde såret rent og hindre bakterievekst skal munnhulen skylles med antibakterielt munnskyllevann. Skyll da grundig med klorhexidin 0.12% eller 0.20% (f.eks. KlorhexidinePro eller Corsodyl) to ganger daglig i ett minutt etter tannpussen. Følg instruksjonene på produktet du bruker.

Smerte

Smertene kan vedvare i 1-1,5 uke. Bruk da smertestillende tabletter etter anbefalt dosering. 

Hevelse

Normalt oppstår hevelse både på operasjonsstedet og i ansiktet. Etter 3-4 døgn når hevelsen toppen og vil deretter forsvinne gradvis i løpet av 1-1,5 uke. Du kan bruke en ispakning for å hindre hevelsen fra å bli ubehagelig stor. Slik ispakning brukes i 10 minutters perioder med 10 minutters opphold mellom avkjøling.  Du vil ha best effekt av dette de første timene etter operasjonen.

Kroppsanstrengelse/trening

Unngå tungt arbeid eller større fysisk aktivitet de første dagene etter operasjonen.

Sting

Har du sting etter inngrepet, vil disse enten forsvinne av seg selv, eller så kan de fjernes etter syv dager. Dette kan utføres på lokal tannklinikk. Du vil få informasjon om dette på operasjonsdagen.

Spørsmål?

Er det noe du er usikker på eller er det noe som inntreffer som ikke er beskrevet over?  Eller har du andre spørsmål? Ta kontakt på telefon 23 69 39 00 (sentralbord).

Del artikkelen