Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nytt forskningsprosjekt om tannhelsetjenester til barn utsatt for vold og/eller seksuelle overgrep

| Oppdatert 15. januar 2021
Illustrasjon: Yizhak Itzchak Opphavsrett: TkØ

Illustrasjon: Yizhak Itzchak Opphavsrett: TkØ

Norges forskningsråd (NFR) har tildelt midler til prosjekt "OrChid: Oral health care services for Children victims of violence and sexual abuse. Research project with focus on the clinical forensic dental examinations of children at Children’s House in Norway”.

Denne artikkelen er over 3 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OrChid retter fokus mot tannhelsetjenester til barn og ungdom utsatt for vold og/eller seksuelle overgrep.

- Med prosjektet ønsker vi å sikre tidlig identifisering av vold og overgrep på tannklinikken samt god behandling og oppfølging av de sårbare barna i  tannhelsetjenesten. En stor del av prosjektet er dedikert de kliniske rettsodontologiske undersøkelsene og det viktige sakkyndige arbeidet som tannlegene ved Statens Barnehus gjør i saker der det foreligger en anmeldelse, sier seniorforsker ved TkØ og prosjektleder for OrChid, Ewa Hovden. Videre påpeker hun at et viktig element i prosjektet er brukerinvolvering og barns rett til å uttrykke sine synspunkter. Dette ivaretas ved blant annet å studere barns perspektiver og inkludere aktuelle brukerorganisasjoner i tjenesteutviklingen.

Prosjektet ledes av TkØ (Ewa Hovden), og Sørlandet sykehus (Unni Mette Stamnes Köpp) er hovedsamarbeidspartner. Andre samarbeidspartnere er Universitetet i Agder, OsloMet, Karolinska Institutet, Den offentlige tannhelsetjenesten i Agder, Barnehuset Kristiansand, Barnevernet i Kristiansand, Statens Barnehus Tromsø, Tannhelsetjenestens kompetansesenter Nord-Norge (TkNN) og Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet.

OrChid er tildelt ca. 8 700 000 gjennom NFR-programmet «Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv».

OrChid-prosjektet er også knyttet opp til to ph.d. prosjekter. Det er prosjekter hvor Agder fylkeskommune har fått tildelt midler gjennom NFRs offentlig sektor-ph.d.program. Her har TkØ blant annet veilederrolle for ph.d.studentene.

Del artikkelen