Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Hjernen blir ikke lurt av søtningsstoffer

| Oppdatert 10. juli 2015
Sukker3

Å satse på kunstige søtningsstoffer mot sukkersuget er ingen god løsning, skal man tro nye funn. Hjernen avslører bløffen og krever ordentlig sukker. Dette skriver forskning.no på sine nettsider med referanse til en artikkel fra Yale School of Medicine.

Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv etter at kunstige søtningsmidler har kommet på markedet er inntaket av høykaloridrikker en vesentlig årsak til vektøkning og ekstrem overvekt. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at i 2010 spiste hver nordmann gjennomsnittlig 14 kilo sjokolade og sukkervarer og drakk 65 liter sukkerholdig brus – en mer enn tidobling siden 1950-årene.

I den refererte undersøkelsen ble mus foret med forskjellige typer søtningsstoffer og sukker, og forskerne målte hvordan hjernens belønningssenter reagerte med utskillelse av signalstoff. De avdekket et bestemt signalstoff som bare forekommer når sukker blir brutt ned for forbrenning, og som regulerer dopamin-nivået - som en del av belønningssystemet i hjernen.

Det viste seg at sukker produserte bedre belønning enn kunstige søtningsstoffer.

Funnene tyder på at det er vanskelig å narre hjernen med søtningsstoffer. Vi liker søtsaker blant annet på grunn av energien vi får - så hjernen gir belønning når vi inntar energirikt sukker, ikke energifattig søtsmak.

Les hele artikkelen på forskning.no her

Se også Helsdirektoratets faktaark om sukker

Del artikkelen