Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Studenter i tannteknikk i praksis hos TkØ

Tannteknikk_studenter_350x344

Studentene Khadija Ismail og Walaa Khamat har i høst vært i praksis hos TkØs protetiker Marianne Lofstad.

Denne artikkelen er over 4 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Walaa Khamat og Khadija Ismail er studenter på tredje og siste året i tannteknikk ved OsloMet–Storbyuniversitet. De valgte TkØ som praksisplass og har siden september fulgt protetiker Marianne Loftstad én gang i uken i 16 praksisuker, forteller Khadija og Walaa, som begge to har valgt studieretningen avtakbar protetikk.

Khadija viser til at utdanningen og yrket krever mye håndverk i tillegg til god teknologisk forståelse. En av grunnene til at de ønsket TkØ som praksisplass var å se hvordan en protetiker jobber og for å få bedre forståelse av prosessen før og etter at tannteknikeren har laget erstatning(er) til en pasient. – Tanntekniker som jobber på tannteknisk laboratorium får tilsendt avtrykk fra tannleger og skal deretter fremstille det som tannlegen skal sette inn på pasienten. Når man jobber i et tannteknisk laboratorium har man i liten grad direkte kontakt med tannlegen og pasientene utover dette, sier Khadija. - Det har derfor vært lærerikt at vi gjennom denne praksisperioden har fått se hvordan protetiker jobber. Vi har deltatt i pasientkonsultasjoner, fulgt flere behandlingsforløp, sett hvordan man prøver ulike type erstatninger på pasientene og ikke minst har vi fått muligheten til å spørre pasienten direkte hvordan han eller hun opplever implantatet, kronen eller broen etter innsettelse, legger Walaa til, som også er utdannet tannpleier.  – Å få bedre kjennskap til hvordan protetiker jobber og høre pasientenes erfaringer er verdifull informasjon for oss som vi kan ta med oss videre når vi skal ut i arbeid, påpeker Khadija.

- Tidligere har vi hatt tannpleierstudenter i praksis her, men det er første gang vi har tilbudt praksisplass for studenter i tannteknikk, sier klinikksjef Jon Sudbø. - Dette er ikke bare nyttig erfaring for studentene og oss på TkØ, men er også med på å bidra til tettere tverrfaglige samarbeid mellom profesjonene. Og det kan komme pasienten til gode, sier Jon og viser til at dette også er i tråd med regjeringens arbeid med Nasjonale retningslinjer for helse- og sosialfagutdanningene (RETHOS).

Del artikkelen