Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Behandling av dyp karies basert på nye studier

| Oppdatert 24. mars 2017
Karies

Karies

I det siste nummeret av det danske Tandlægebladet (nr. 4 2013) finnes en interessant og klinisk relevant artikkel om behandling av dyp karies basert på evidens fra nyere kliniske studier. Artikkelen er skrevet av Gitte Brun og Lars Bjørndal fra det Sundhetsvitenskaplige fakultet ved Københavns Universitet.

Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forfatterne skriver i artikkelen "Behandling af profund caries – baseret på evidens fra nyere kliniske undersøgelser" at debatten omkring ekskavering av dyp karies lenge har vært basert på lavere grader av evidens, fordi det har manglet randomiserte undersøkelser som gir grunnlag for å fremheve en behandlingsprosedyre frem for en annen. Det er fokus på nyere studier som undersøker behandlingsdilemmaer rundt ekskavering av dyp karies. Det presenteres kliniske prosedyrer og nivå av evidens. Artikkelen anbefales for norske tannleger.

Det omtalte nummeret av Tandlægebladet inneholder også interessante artikler om prinsipper og praksis for karieskontroll med fluor (Kim Rud Ekstrand og Swante Twetman) og om operativ kariesbehandling med fokus på posteriore plastfyldninger (Ulla Pallesen og Jan van Dijken).

Relaterte saker


Del artikkelen

Kommentarer