Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Antibiotika – bare når det trengs

Medisiner

I dag (18.november) er den europeiske antibiotikadagen.
Bruken av antibiotika øker jevnt og trutt. Nå er det slik at antibiotika ikke bare brukes mot farlige sykdommer, men også mot ufarlige men kanskje plagsomme tilstander. I Norge har vi de siste 10 årene sett en jevn årlig økning i forbruket av antibiotika, tross økt oppmerksomhet på den stigende forekomsten av bakterier som er motstandsdyktige mot disse legemidlene. Dette skriver folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Denne artikkelen er over 10 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 2004 har andelen av befolkningen som fikk utlevert minst et antibiotikum på resept økt og i 2012 fikk en fjerdedel av befolkningen minst én antibiotikakur. I tillegg øker bruken av resistensdrivende, bredspektrede midler på bekostning av mer smalspektret penicillin. Med økt fokus på forskrivning av antibiotika er det håp om å snu denne trenden.

Å unngå unødig behandling med antibiotika vil kunne forebygge at resistente bakterier oppstår hos den enkelte og forebygge at forekomsten av resistente bakterier øker i samfunnet. Høy forekomst på samfunnsnivå øker også sjansen for å bli smittet med resistente bakterier enten man har brukt antibiotika eller ikke.

For å fremme riktig antibiotikabruk er det utarbeidet retningslinjer for antibiotikabruk for både for spesialist- og primærhelsetjenesten.

 

Del artikkelen